Praktische Informatie

Hopla! Je hebt je reis en vliegticket geboekt en je staat te popelen om te vertrekken. Vergeet niet om een visa aan te vragen. Een toeristenvisum voor Tanzania en Zanzibar is 90 dagen geldig en kost USD 50. Een visum aanvragen kan op twee manieren:

  1. Vraag je e-visum online aan via https://eservices.immigration.go.tz. Doe de aanvraag uiterlijk vier weken voordat je afreist. Er worden veel vragen gesteld, je bent er even mee bezig. Houdt rekening met administratiekosten van circa 50 USD.
  2. In het vliegtuig ontvang je van de bemanning een visa aanvraagformulier. Bij aankomst op de luchthaven kun je je visa regelen. Je sluit aan in de wachtrij om je in te schrijven. Het visum wordt dan in je paspoort bijgeschreven. Je betaalt de kosten voor het visum contant of via een creditcard. Het is handig om 50 USD bij de hand te houden. Er wordt wel wat geduld van je verwacht, het gaat op z'n Afrikaans.


Goed om te weten dat Tanzania geen verplichte vaccinaties vraagt. Wil je hier meer over weten, check de volgende sites voor de aanbevolen vaccinaties:



Tip: neem een reisapotheek mee met reguliere geneesmiddelen.



Elisa's Travels vindt het belangrijk dat je goed verzekerd bent als je via mij op reis gaat. Ik sluit geen verzekeringen voor je af, maar stel wel een reisverzekering met werelddekking verplicht. Controleer bij het afsluiten van je reisverzekering of je een extra dekking voor geneeskundige kosten nodig vindt. Laat je tevens informeren over een annuleringsverzekering. Dit kan handig zijn als je onverwachts je reis moet annuleren.



Tanzania heeft een tropisch klimaat en is het hele jaar door warm. Temperaturen schommelen tussen de 23 en 30 graden Celsius. Aan de Tanzaniaanse kust kan het 35 graden worden. Houdt er rekening mee dat In de hooglanden het 's nachts kan afkoelen tot 12 graden. Als het regent dan is het vaak van korte duur.


Op Zanzibar is het gemiddeld 30 tot 35 graden. De regenbuien op Zanzibar zijn kort en hevig. En het zeewater is lekker warm en heeft een temperatuur van gemiddeld 25 graden.



Gaat je reis bijna beginnen? En twijfel je tussen een koffer of een reistas? Omdat je een rondreis maakt is het praktischer om te kiezen voor een reistas, soft koffer of een backpack rugzak. Een harde koffer is onhandig in de 4x4 Landcruiser. Het laat zich niet makkelijk opstapelen door de beperkte bagageruimte. Denk verder aan een klein rugzakje om als day-pack mee te nemen.



Yes, je hebt je reis naar Tanzania geboekt en vraagt je af welke kleding je het beste kunt inpakken? Ik raad je aan om luchtige (katoenen/linnen) kleding mee te nemen. En eventueel voor de vroege ochtenden en voor in de avonden warme kleding zoals een fleece trui/jas of een shirt met lange mouwen. Voor kleding is het gebruikelijk om schouders te bedekken en rokken en broeken te dragen die over de knie vallen.


En verder:


  • Gemakkelijke of wandelschoenen is aan te bevelen
  • Sandalen of slippers (ook handig voor het douchen)
  • Neem weinig witte kleding mee, grote kans dat het snel vies wordt door de zandwegen
  • Ga je naar de kust of Zanzibar: Eventueel waterschoentjes voor op het koraalrif
  • Ga je naar de kust of Zanzibar: Eventueel snorkelspullen, maar is vaak ook te huur bij een snorkel-boottour
  • Een pet of hoed voor de felle zon
  • Een lakenzak wanneer je gaat overnachten in een slaaphut op Mount Kilimanjaro of Mount Meru


Hiervoor geldt luchtige katoenen/linnen kleding, die niet zwaar is en tegen een stootje kan. Tevens wat ook makkelijk te wassen is. Het is aan te raden om winddichte kleding mee te nemen voor als het ’s avonds afkoelt en als het ’s morgens fris is.


Tevens is het dragen van dichte schoenen een goed idee. Die houden insecten en stof tegen. Ga je bijvoorbeeld een stevige hike maken, dan zijn goede wandelschoenen aan te bevelen.



Hoe kun je het beste in Tanzania betalen? In Tanzania wordt nog veel met contact geld betaald. De munteenheid is de Tanzaniaanse Shilling (Tzh).


  • Op weinig plekken kun je met een betaalpas bij een betaalautomaat afrekenen.
  • Ga je lokale markten en dorpjes bezoeken? Zorg dat je kleine coupures op zak hebt.
  • Naast de Shilling kun je ook met Amerikaanse Dollars betalen, maar dat is voornamelijk in lodges.
  • Bij aankomst adviseer ik je aan om Tanzaniaanse Shillings bij een geldautomaat op te nemen. In de grote plaatsen heb je geldautomaten, maar op het platteland en de kleinere plaatsen vaak niet. Je bank zal voor de opname kosten in rekening brengen. Informeer hiervoor bij je eigen bank. En vergeet niet je pinpas op wereldprofiel te zetten.
  • Het is handig om een credit card achter de hand te hebben. Je kunt hier meestal mee betalen in lodges. Informeer bij je eigen bank welke kosten doorberekend worden.




Altijd weer een lastige vraag, hoeveel fooi geef je? In Tanzania zijn de lonen laag en vaak niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in gevallen fooi wordt verwacht.


Een idee hoeveel je kan geven:


  • Een gids die de hele dag bij je is: USD 5/10
  • Een gids die een dagdeel bij je is: USD 2/3
  • Een taxi of een Uber: USD 1
  • In horeca: USD 1


Tijdens je rondreis heb je een privé chauffeur die je ook gids is. Hij spreekt goed Engels en is tevens je aanspreekpunt. Bij lokale tours of bezienswaardigheden is er vaak een lokale gids aanwezig die je informatie geeft. Vaak mogen alleen lokale gidsen een rondleiding geven. Voor deze gidsen wordt verwacht dat je een fooi geeft.




Begin je reis goed met de gratis apps die handig zijn als je die op je telefoon hebt staan:


Maps.me

Het is een handige navigatie app voor je smartphone. Maps.me wordt offline gebruikt. Internet is dus niet nodig, alleen voor het downloaden van de landkaarten.


Polarsteps

Je kunt via Polarsteps je reisdagboek bijhouden. Zo kun je familie, vrienden en bekenden meereizen door je trip te delen.


Google Translate

Handig om deze app te hebben om woorden te vertalen. Ben je in een restaurant en je kunt niet lezen wat op de menukaart staat? Richt in de app de camera op een stuk tekst en de vertaling komt in beeld. Of je spreekt een paar zinnen in en de app spreekt de vertaling uit.


XE Currency - Money Transfers

Via deze app kun je de laatste koersen zien. Kan erg handig zijn als je wilt weten hoeveel een bedrag in Tzh omgerekend is in Euro's. Je kunt meerdere valuta's in je favorieten overzicht plaatsen.


Reisapp van Ministerie van Buitenlandse zaken

Het geeft je reisinformatie en andere belangrijke informatie. Deze app heeft ook een omreken valuta mogelijkheid, erg handig.



Moet je een wereldstekker meenemen? In Tanzania hebben ze andere stopcontacten. De voltage is Tanzania is 230 Volt. Om je mobiele apparaten te kunnen opladen heb je een wereldstekker nodig. Ook aan te raden is om een zaklamp of hoofdlampje mee te nemen. Die komen van pas tijdens de overnachtingen in de natuurparken of wanneer de stroom uitvalt.



Hoe fijn is het als je met familie en vrienden in Nederland contact kan houden door af en toe een bericht te sturen hoe je avontuur verloopt. Bij Airport Telecom op Schiphol kan je een prepaid simkaart kopen. Verkrijgbaar in e-SIM en gewone SIM, zodat je in Tanzania gebruik kunt maken van mobiel internet.


De prepaid sim heeft geen eigen telefoonnummer. De bundels bieden alleen data. Via je eigen telefoonnummer blijf je whatsapp berichten versturen.


Je kunt kiezen voor een 3GB (Euro 49,-) of 6 GB (Euro 89,-) databundel zodat je makkelijk toegang heb tot je mail, whatsapp e.d. De databundels zijn 30 dagen geldig na activatie.


Ook kun je ervoor kiezen om in Tanzania een lokale simkaart te kopen bij bijvoorbeeld Voda.com. Je koopt dan GB's en/of een belbundel voor één maand. In een Voda.com shop koop je de simkaart, houdt je paspoort bij de hand. Kosten: 4 GB is Tzs 10.000 wat Euro 3,50 is.